olej rzepakowy czy oliwa z oliwek
Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej używanych w naszych kuchniach olejów. I choć ma wiele zalet, jeden banalny błąd wystarczy, by zamienić go w truciznę. Niestety, popełnia go wielu z nas.Olej słonecznikowy, wraz z olejem rzepakowym i oliwą z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych olejów. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim dostępności i niskiej cenie. Warto jednak zrezygnować ze smażenia na oleju słonecznikowym, bo możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Jak twierdzą dietetycy, najzdrowszą dietą na świecie jest dieta śródziemnomorska. Opiera się ona na rybach, owocach morza, warzywach i owocach oraz zdrowych tłuszczach z oliwy z oliwek. Nasz klimat nie sprzyja uprawie oliwek, jednak mamy swoją „oliwę północy”. Mowa o oleju rzepakowym, który posiada podobny skład do legendarnej oliwy z oliwek, a pod niektórymi względami nawet ją przewyższa.